VIV Türkiye 2023 Fuarına katıldık

VIV Türkiye 2023 Fuarına katıldık

Türkiye’nin Tavukçuluk ve Teknolojileri Uluslararası İhtisas Fuarı olan VIV TÜRKİYE 2023, İstanbul Fuar Merkezinde 10. Kez ziyarete açıldı.

Açılış konuşmaları T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, İstanbul İl Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, Bilimsel Tavukçuluk Derneği (WPSA) Türkiye Şubesi Başkanı Prof. Dr. Rüveyde Akbay, BESD-BİR Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Naci Kaplan, Türkiye Yem Sanayicileri Birliği (TÜRKİYEMBİR) Başkanı M.Ülkü Karakuş, Veteriner Sağlık Ürünleri Sanayicileri Derneği ( VİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Bayhan, Veteriner Tavukçuluk Derneği (VTD) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Pınar Saçaklı, YUM-BİR Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Afyon, ASÜD Ambalajlı Süt Ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri Burhan Sakkaoğlu, ETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yücesan, SOSİAD Soğutma Sanayi İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Can, İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçılar Birliği Başkanı Müjdat Sezer, Kazakistan Tavukçuluk Birliği Başkanı, Ruslan Ismailovich Sharipov tarafından gerçekleştirildi.

Fuarın açılış töreninde kısa bir konuşma yapan VİSAD Başkanı Ramazan BAYHAN şunları kaydetti;
“ Veteriner ilaç ve aşı sanayiinin olmadığı bir ortamda tavukçuluk sektörünün verimlilik ve nihayetinde karlılığının ne olacağını hesaplayamasak da ciddi bir kayıp olacağını öngörebiliriz. Ancak şu anda bildiğimiz bir gerçek var, belirgin düşüş trendine rağmen hâlihazırda üretimin %20’sini hastalık kaynaklı verim düşüşleri ve ölümler nedeniyle kaybediyoruz. Orta-uzun vadeli hedefimiz bunun tek haneli rakamlara inmesini sağlamaktır. 10 puanlık bir iyileşme ile beyaz et üretiminde 200bin ton, kırmızı ette 120bin ton ve sütte de yaklaşık 2 milyon tonluk bir üretimi gıda zincirine sunabiliriz.

Bunun için ar-ge çalışmalarının yanı sıra tedarik ve dağıtımın etkinliği ile ilgili yoğun bir gayret içindeyiz.  Sektörümüz bu amaçla, ürünlerimizin etkin, güvenli ve kaliteli olmasına yönelik her türlü iyileşmeyi sağlayacak yatırımları yapma kararlılığındadır.  

Bizler tavukçuluk endüstrisinin karlı bir iş alanı olması yönündeki gayretlere elimizden gelen desteği vermeye devam edeceğiz.  Veteriner ilaç ve aşı endüstrisinin gıdanın yeterliliğine yönelik rolünün yanı sıra zoonozların önlenmesi ve hayvansal gıdanın mikrobiyolojik ve kimyasal temizliği ile insan ve toplum sağlığı açısından üstlendiği kritik sorumluluğu da dikkatinize sunmak isterim. 

Değerli katılımcılar, son olarak şu tespitlerimi de sizinle paylaşmak isterim. Biliyorsunuz teknoloji baş döndürücü hızda ilerliyor ve bunun sonu olarak da her bir buluşta hangi mesleklerin ya da iş kollarının riskli hale geleceği tartışılır hale geliyor. Nitekim son zamanlarda laboratuvar ortamında üretilen etler konuşulurken bunun mevcut sanayi açısından bir risk oluşturup oluşturmayacağı da konuşulur oldu. 
Buna inanmıyorum. İnsanoğlunun hayvanları bir gıda olarak kullanageldiği yüz milyonlarca yıllık edinimin insan genlerinin en ücra köşelerinde yer bulduğunu düşünüyorum.

Bu düşüncenin insan ve hayvan arasındaki ilişkinin derinliğini gözden kaçırdığını düşünüyorum. Dolayısıyla da bu modanın da kısa bir süre sonra biteceğine eminim. Tıpkı bir anda Internet’in ve daha sonra da  eş zamanlı yayın yapma imkanı veren  kameraların bulunmasıyla fuarların artık bir ihtiyaç olmaktan çıkacağı yönünde yapılan tespitlerde yanıldıkları gibi… 

Burada da eksik olan şey insanın insana olan ihtiyacının hesaba katılmamış olmasıdır.  Sosyal bir canlı olan insanın bu önemli dürtüsünü ve ihtiyacını önemli ölçüde gideren fuarlar var olmaya devam edecektir. 
Hepinize saygılar sunarım “

VIV Türkiye 2023 Fuar açılış töreni, kurdele kesiminin ardından son buldu.

Fuar'da kısa bir röportaj veren Ramazan Bayhan aşağıdaki açıklamalarda bulundu.