Tek Sağlık: Farkındalığı büyürken, uygulamada neredeyİz?

  • Anasayfa
  • Haberler
  • Tek Sağlık: Farkındalığı büyürken, uygulamada neredeyİz?

Tek Sağlık: Farkındalığı büyürken, uygulamada neredeyİz?

Nüfus arttıkça, hayvan kaynaklı gıdalar da dâhil olmak üzere gıda talebi artar, iklim değişiklikleri ve biyoçeşitlilik sorgulanır, bu nedenle insan sağlığı, hayvan sağlığı ve ortak çevremizin sağlığı arasındaki bağımlılık daha belirgindir ve daha önce hiç olmadığı kadar yaygın olarak anlaşılır. Günümüzde insanlar, hayvanlar ve doğa, hem fayda hem de potansiyel zorluklar arz eden daha fazla temas halindedir. Tek Sağlık ve bu alandaki zorlukların tanınması ve daha iyi anlaşılması, karar vericilerin daha koordineli ve işbirlikçi bir yaklaşımla kararlı eylemlerde bulunmalarına yol açmıştır.
 
İnsanların, hayvanların ve gezegenimizin karmaşıklıklarını ve karşılıklı ilişkilerini dikkate alan uygulamaların geliştirilmesi hayvan sağlığı sektörü tarafından memnuniyetle karşılanmaktadır ve sağlıklı hayvanların halk sağlığına ve ekosistemlerimizin sağlığına getirebileceği olumlu katkıların daha fazla tanınmasını görmeyi umuyoruz. Hayvan sağlığının korunması, zoonotik, vektör ve gıda kaynaklı hastalıkların bulaşmasına karşı korunmaya yardımcı olmakla kalmaz aynı zamanda, kırsal topluluklarımızın geçim kaynaklarını ve Avrupa'daki kültürel mirasımızı desteklerken gıda üretiminde hem güvenlik hem de daha fazla sürdürülebilirlik sağlayarak temel bir gıda kaynağının korunmasına yardımcı olur.
 
AnimalhealthEurope, uygulama açısından şu anda nerede olduğumuz sorusunu sorarak, Tek Sağlık konusunu ele alan ilk hibrit etkinliğine ev sahipliği yaptı. Etkinlik, Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü Genel Direktörü Monique Eloit ile Avrupa Komisyonu DG SANTE Genel Müdür Yardımcısı Claire Bury arasındaki diyalogla başladı.
 
Monique Eloit, ilerlemek için gereken küresel eylemlerle ilgili şunları söyledi:
“Sektörler arası ortaklıklar, küresel sağlık yönetişimi dinamiklerinin yerleşik bir parçası haline gelmeli ve böylece bölgesel ve ülke düzeylerinde değişimin itici gücü haline gelmelidir. İnsan, hayvan ve çevre sektörlerini içeren ortak sağlık politikalarının oluşturulması, özellikle bir sonraki pandemiyi önleme ve müdahaleyi hazırlama mekanizmaları güçlendirilirken mutlak bir zorunluluk haline geldi. Bu bağlamda, zoonotik hastalıkların önlenmesinde ve gıda güvenliğinin sağlanmasında ön cephe profesyonelleri oldukları için Veteriner faaliyetleri, bir ulusun sağlık işgücünün kritik bir bileşeni olarak düşünülmelidir.”
 
Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü, küresel ölçekten ulusal ölçeğe Tek Sağlık sonuçlarını sürekli iyileştirmek amacıyla insan, tarım ve çevre sektörleriyle uzun süredir devam eden bir ortaklığa sahiptir. Kuduz ve antimikrobiyal direnç dâhil Tek Sağlık yaklaşımından yararlanan bir dizi halk sağlığı sorununu ele almak için veterinerlik uzmanlığımızı sunuyoruz. Ayrıca, WOAH yakın zamanda Dörtlü ortaklarımızla birlikte, hayvan-insan-çevre ara yüzündeki sağlık risklerini daha iyi ele almayı hedeflediğimiz Tek Sağlık Ortak Eylem Planının geliştirilmesine dâhil olmuştur.

Bu sektörler arası ortaklıkların, küresel sağlık yönetişimi dinamiklerinin yerleşik bir parçası haline gelmesi ve dolayısıyla bölgesel ve ülke düzeylerinde değişimin itici gücü haline gelmesi gerekiyor. Bu tür eylemlerin başarılı olması için sürdürülebilir bir şekilde finanse edilmesi gerekecektir. Sağlık sistemlerine yapılacak herhangi bir yatırım, veteriner işgücünü, zoonotik hastalıkların önlenmesinde ve gıda güvenliğinin sağlanmasında ön saflarda yer aldıkları için bir ulusun sağlık işgücünün kritik bir bileşeni olarak görmelidir.
 
Avrupa Komisyonu'nun eylemleri hakkında konuşan Claire Bury şunları söyledi:
“Antimikrobiyal direnç (AMR), tarihsel olarak muhtemelen AB'nin sağlam bir Tek Sağlık politikası yaklaşımı geliştirmeye başladığı ve kesin bir öncelik olmaya devam ettiği ilk alandır. Ancak, Tek Sağlık ilkeleri Komisyonun birçok farklı politika alanında uygulanmaktadır ve aslında hayvan refahı, biyolojik çeşitlilik, toprak sağlığı, pestisitlerin sürdürülebilir kullanımı, iklim ve sağlık, önleme, tespit ve gelecekteki sağlık acil durumlarına hızlı yanıt gibi AMR ve zoonoz kontrolünün daha tanınan alanlarının ötesine uzanmaktadır.

G7 ve G20 üyesi olarak AB, Tek Sağlık yaklaşımını daha da uygulamak için siyasi taahhütleri onayladı.”
Komisyon, Tek Sağlık Yaklaşımının uygulanmasının uluslararası toplum için önemli faydalar sağlayacağına inanmakta ve Tek Sağlık boyutunun yeni anlaşmaya dahil edilmesini aktif olarak desteklemektedir. Bu bağlamda, AMR'nin bu yeni anlaşmanın öncelikleri arasında yer alması gerektiğini de desteklemektedir.

Ayrıca Komisyon, Dörtlü'nün Tek Sağlık Ortak Eylem Planı taslağı (2022-2026) üzerindeki çalışmalarını da takip etmektedir.
Uluslararası Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Genel Müdür Yardımcısı Dieter Schillinger, hayvan sağlığı alanındaki uzun yıllara atıfta bulunarak, Avrupa'dan Afrika'ya Tek Sağlık deneyimlerinin kişisel bir öyküsünü paylaştı. Artık küresel olarak Tek Sağlık'a artan bir bağlılık olmasına rağmen, operasyonel hale getirmenin biraz zor olduğunu ve kararlı yatırımlar gerektirdiğini vurguladı.
 
"En zayıf sağlık sistemi kadar güçlüyüz"
BM tarafından ünlü hale getirilen bu ifade, hayvan sağlığı sistemlerinin çoğu zaman kırılgan olduğunu göstermiştir. FAO ve UNEP'e göre, insan bulaşıcı hastalıklarının yaklaşık dörtte üçü Ebola, SARS ve kuş gribi gibi hayvanlardan geliyor, ve kuş gribi ve kanıtlar da COVID-19'un hayvan kaynaklı olduğuna işaret ediyor, bu nedenle başka bir küresel salgını önlemek için hayvan sağlığına yatırım yapılması gerekliliği ortada.
 
Hayvanlardan insanlara hastalık bulaşması endişe verici bir oranda artıyor. Tek Sağlık yaklaşımı uygulandığında, tek bir sektörel yaklaşımda risklerin azaltılmasına kıyasla ekonomik faydaların yanı sıra insan ve hayvan hayatlarını kurtarmadaki değeri de göstermiştir. Tek Sağlık yaklaşımı, odağı hastalık tedavisi, kontrolü ve önlenmesinden; erken teşhis, gözetim ve hazırlıklı olmaya kaydırır. Daha geniş çevre, biyolojik çeşitlilik, iklim değişikliği ve ortaya çıkan bulaşıcı hastalıklar arasındaki karmaşık bağlantılar hakkındaki anlayışımızı geliştirmek, sağlık krizini iyileştirmek ve gelecekteki pandemi risklerini azaltmak için çok önemlidir. Küresel olarak Tek Sağlık için geniş kapsamlı ve büyüyen bir bağlılık olmasına rağmen, operasyonel hale getirilmesi zorlu olmuştur ve kararlı yatırımlar gerektirmektedir.

Etkinlik, sağlıklı hayvanların Tek Sağlık için güvenli, sürdürülebilir şekilde üretilmiş gıdaların yanı sıra hastalık salgınlarını ve hem diğer hayvanlara hem de insanlara bulaşmayı önleme açısından oynadığı role ilişkin vurgularla sona erdi.

Kaynak: Animal Health Europe