Veteriner Sağlık Ürünleri Sanayicileri Derneğinin Genel Kurul Toplantısı Yapıldı

  • Anasayfa
  • Haberler
  • Veteriner Sağlık Ürünleri Sanayicileri Derneğinin Genel Kurul Toplantısı Yapıldı

Veteriner Sağlık Ürünleri Sanayicileri Derneğinin Genel Kurul Toplantısı Yapıldı

Veteriner Sağlık Ürünleri Sanayicileri Derneğinin (VİSAD) 19. ncu dönem Olağan Genel Kurul toplantısı 29 Nisan 2010 tarihinde Ankara’da yapıldı. Üyelerin büyük çoğunluğunun katıldığı seçimsiz genel kurul toplantısı yoğun bir çalışma yapılarak tamamlandı. VİSAD Yönetim Kurulunun Sektörel Görünüm başlıklı sunumu ilgi ile takip edildi. Genel kurulda dernek tüzüğünde değişiklik yapıldı ve Veteriner Tıbbi Ürünler Tanıtım Kılavuzu için öngörülen etik kuruüyelikleri için seçim yapıldı.

Veteriner Sağlık Ürünleri Sanayicileri Derneğinin (VİSAD) 19. ncu dönem Olağan Genel Kurul toplantısı 29 Nisan 2010 tarihinde Ankara’da yapıldı. Üyelerin büyük çoğunluğunun katıldığı seçimsiz genel kurul toplantısı yoğun bir çalışma yapılarak tamamlandı. VİSAD Yönetim Kurulunun Sektörel Görünüm başlıklı sunumu ilgi ile takip edildi. Genel kurulda dernek tüzüğünde değişiklik yapıldı ve Veteriner Tıbbi Ürünler Tanıtım Kılavuzu için öngörülen etik kurul üyelikleri için seçim yapıldı.

VİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Burhan HACI Sektörel Görünüm başlıklı sunumunda hayvancılıkta 2007 yılının son çeyreğinden itibaren oluşan yavaşlamanın veteriner sağlık ürünlerindeki “arz-talep” dengesini bozduğunu, 2008 yılında dağıtım kanalları ağırlıklı olarak yaşanan finansal sorunların ekonomik krizle birlikte sektörü çok olumsuz etkilediğini, ürün kullanımı ve talepde azalma yaşandığını, fiyat istikrarsızlıkları görüldüğünü, geciken ödeme ve kötü borçlar oluştuğunu belirtti.

Dr. Burhan HACI konuşmasında; 2009 yılının ise gerçekçi hedefler ve risklerin minimize edildiği planlar çerçevesinde başladığını, yılın ikinci yarısında hayvansal ürün arzındaki daralma, yem maliyetlerindeki hızlı düşüşle birlikte büyükbaş hayvancılıkta süt ve et fiyatlarının hızlı bir yükseliş eğilimine girdiğini, 2009 yılı Nisan ayı ile 2010 yılı Nisan ayı karşılaştırıldığında ortalama olarak et fiyatlarında % 58, süt fiyatlarında % 57 artış görüldüğünü, yem fiyatlarında ise % 19 azalma tespit edildiğini ifade etti. Kanatlı sektöründe geçtiğimiz yılın üretim ve kârlılığın arttığı bir dönem olmaya devam ettiğini, yumurta ihracatı ve tüketiminde sağlanan istikrarın sektöre çok olumlu yansıdığını, AB piliç eti ihracatının hala gerçekleşmediğini, Rusya’ya ihracaat potansiyelinin kapasite artırım planlarına yansıdığını, kaçak/ruhsatsız ürün kullanımının (sarı toz, formüle edilmemiş hammadde) hayvan sağlığını tehdit ederken; sağlık ürünleri sektörüne de zarar verdiğini dile getirdi.

VİSAD Yönetim Kurulu Başkanı konuşmasını; veteriner ilaçları ruhsatlandırma komisyonu tarafından 2009 yılında 250’den fazla dosya incelendiğini, ruhsatı iptal edilen ürünlerin sayısının 900 ü aştığını, yıl sonu itibari ile 2.258 adet ruhsatlı ilaç bulunduğunu, bunların 1.542 adedinin yerli (% 68) ve 716 adedinin ithal (% 32) ürün olduğunu, veteriner ilaç ithalatının % 16,5 azaldığını, geçtiğimiz yılda 4,7 milyar doz muhtelih aşı için kontrol belgesi verildiğini, 2010 yılı ilk çeyreğinde 1,2 milyar doz aşı için kontrol belgesi düzenlendiğini belirterek sürdürdü.

Toplantıda son dönemde kamuoyunda oldukça güncel hale gelen, kırmızı et fiyatlarındaki artış, süt fiyatlarındaki gelişmeler, hayvancılığın genel durumu ile hayvan sağlığı pazarının genel görünümü, Dünya’da ve ülkemizde bu konudaki gelişmeler, VİSAD tarafından yapılan çalışmalar, bilinçli ilaç kullanımı, veteriner tıbbi ürünlerin tanıtımı, Türkiye Büyük Millet Meclisi gündeminde olan ”Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu” Tasarısı ile ”Tarım ve Köyişleri Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun” Tasarısının sektöre yansımaları, 25 yıl önce çıkan Bakanlar Kurulu kararı nedeniyle ilaç fiyatlandırma sisteminde yaşanan sorunlar, üreticiye ve tüketiciye yansımaları, VİSAD tüzük değişikliği ve hayvan sağlığı sektörünün sorunlarının çözümü için VİSAD’tan beklentiler kapsamlı olarak ele alındı.

VİSAD tarafından 2010 yılı başında devreye sokulan ”Veteriner Tıbbi Ürünler Tanıtım Kılavuzu” uygulamasında yaşanacak sorunları objektif değerlendirmelerle çözümlemek, ilaçların doğru tanıtımını sağlamak, gereksiz ilaç kullanımını azaltmak, gıda güvenliğine katkıda bulunmak amacıyla VİSAD bünyesinde ”Etik Kurul” oluşturuldu. Etik kurulun ilaçların tanıtımı ile ilgili gelen şikayetleri değerlendirerek yapılacak işleme esas görüşünü VİSAD’a bildirmek suretiyle görev yapması öngörülüyor.

Ayrıca derneğin tüzüğünde değişiklik yapılarak; Ankara Dernekler Müdürlüğü tarafından bildirilen eksikliklerin giderilmesi, genel kurul toplantılarının iki yılda bir yapılması, genel kurul toplantılarının dernek merkezinin bulunduğu yer dışında da yapılmasına imkan tanınması, dernek bünyesinde iktisadi işletme kurulmasına zemin oluşturulması, yazışmalarda elektronik postanın kullanımına imkan verilmesi, noter aracılığı ile yapılan tebligatların kaldırılarak kolaylaştırılması, dernek organları arasında etkinliği olmayan onur kurulu oluşumunun kaldırılarak görevlerinin yönetim kurulu aracılığı ile yürütülmesi konularına açıklık getirildi.

Genel kurul toplantısından memnuniyetini belirten VİSAD üyeleri, yönetim kurulunun son dönemde yaptığı çalışmaların artarak sürmesi ve oluşturulan kurumsal kapasitenin daha da yükseltilmesi için her türlü desteğe hazır olduklarını belirttiler.